onsdag 27 februari 2013

Troubleshooting av hydro-projektet

Nu har hydro-systemet varit igång en och en halv veckas tid och plantorna set ut att ta mer och mer stryk. C. chinense tycks påverkas mera än C. pubescens av dessa problem. Plantornas blad har börjat bli gula i kanterna och fått rostbruna fläckar. På en del blad har det bildats nekrotiska partier. Dessa problem beror inte på faktorer i omgivningen såsom ljus, temperatur, mm eftersom de plantor som växer i jord i samma utrymme ser friska och fina ut. Det finns ett antal variabler i miljön som är suboptimala och jag har idag försökt att korrigera de jag misstänker bidrar mest till missväxten.Först och främst så så höjde jag temperaturen i rummet till 18-20 grader för att ge växterna en chans att växa och ta upp näring på ett ok vis.

Vårt vatten har ett pH av 6,5, vilket jag tror är lite för basiskt för optimal näringstillgänglighet runt rötterna. Det har dessutom en konduktivitet av ca 350 μS/cm. Jag tillsatte näring upp till 700 μS/cm, vilket är ca 1/4 rekommenderad dos i full tillväxt. pH sänkte jag till 5,5 med 10%-ig forforsyra (ca 15 ml). Nu återstår att se hur plantorna svarar på sin nya kemiska omgivning! Detta är verkligen ett spännande och lärorikt experiment.

2 kommentarer:

  1. Har ingen aning om vad jag pratar om, då jag aldrig provat hydro, men det kan inte vara så enkelt att du flodar för långa perioder så att de bliv överbevattnade? När Mormor är här kan mina chilisar se lite så ut, och då beror det på att de fått för mycket vatten.

    SvaraRadera
  2. Inte heller jag vet vad jag pratar om just nu men du kan ha rätt. Jag översvämmar odlingsbädden 15 minuter 4 gånger om dagen och det kanske är för mycket. Jag tror i nuläget att jag berövar plantorna näringsämnen eftersom många av dem inte är tillgängliga för upptag vid neutralt pH, vilket jag har haft. Kanske är det samma symptom men av olika anledningar. Din mormor vattnar så mycket att näring går förlorad och jag har så högt pH att näringen som finns inte är tillgänglig för upptag.

    SvaraRadera