onsdag 5 februari 2014

Att göra bordsmargarin

Efter att ha gjort smör på lite vis några gånger så har jag kommit fram till vad jag tycker fungerar bäst. Det smöret jag uppskattar mest är gjort på grädde som fermenterat 3-4 dagar (lite beroende på temperatur) med gräddfil som startkultur. Det som jag inte riktigt uppskattar är att när jag förvarar smöret i kylen blir det stenhårt. Det är väl ok på lördags morgon när man har tid att i godan ro ställa fram smöret men blir till något av ett irritationsmoment när det snabbt skall göras smörgåsar innan det är dags att lämna på dagis.


Lösningen hittade jag här. Jag följde anvisningarna men uteslöt vattnet i detta första test. Det framgick inte riktigt varför man skulle tillsätta 2,5 dl vatten och eftersom jag tänker att detta skulle kunna minska hållbarheten, så skippade jag vattnet denna gång. Av ca 1,5 L fermenterad grädde fick jag 537 g smör. Det tvättade jag genom att mosa runt det med en degskrapa i vatten som jag allt eftersom bytte. Till slut är vätskan klar och ser ut som bilden nedan.


Till det rumstempererade smöret satte jag 537 g rapsolja och 18 g salt. Sedan vispade jag det med elvisp ett par minuter tills den blev en slät smet, varpå jag hällde upp det i byttor. Efter att ha svalnat ett par timmar i kylen så provade jag resultatet på en smörgås. Och resultatet? Jodå, det gick att bre direkt ur kylen och det smakade mycket bättre än det bordsmargarin jag smakat hittills! Nästa gång kommer jag nog att försöka göra det något hårdare genom att tillsätta lite mindre olja.


1 kommentar:

  1. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

    SvaraRadera