lördag 29 december 2012

Säsongens första chili

Säsongens första chili har kommit upp och består av C. pubescens, C. chinense och några vilda arter. 2013 tänkte jag skulle bestå av produktiva pubescens, ett antal skoj chinense som jag inte odlat tidigare, lite nya och gamla vilda arter, några tepin/pequin som inte blivit av att jag odlat eller som jag inte fått någon frukt av samt ett par annuum som jag odlar varje år. Här följer en lista av de som kommit upp hittills.

7 Pot Primo
Art: C. chinense

Brun Rocoto
Art: C. pubescens
Ursprung: Frön insamlade i Cusco, Peru av Åke Truedsson.
Egna noteringar: Sådda frön är från egen odling 2009 men ursprungligen direkt från Åke Truedsson. Den enda bruna rocoto som jag hittills sett.Cajamarca
Art: C. chinense
Ursprung: Som namnet antyder så kommer denna sort från Cajamarca i Peru. Enligt Paul Bosland (The Chile Pepper Institute's Newsletter Volume XVIII Number 4 Winter 07/08) så kommer den mera precist från den delen av Cajamarca-regionen som ligger i Amazonas regnskog.
Egna noteringar: Det är första gången jag provar att odla denna och har stora förhoppningar. Den kom upp ur jorden snabbt och var först av alla frön med att ge stora kraftiga plantor. Omplanterades i större krukor för ett par dagar sedan.

C. rhomboideum
Egna noteringar: En för mig ny art som kom upp ganska snabbt. Hittills så är den luden och smalt byggd.CAP 1187
Art: C. praetermissum

CAP 1478
Art: C. praetermissum

CAP 217 (Hyper Pube)
Art: C. pubescens
Ursprung: Peru.
Egna noteringar: Dessa frön är från egna odlingar 2005. Sökfunktionen på GBIS/I ligger nere för tillfället så jag hittar inte så mycket information om ursprung etc.

CGN 22795
Art: C. praetermissum
Övrigt: CGN ger inte mycket mer information än artnamnet och namnet på donatorn.

Chiltepine: South Texas Chile Pequin
Art: Capsicum annuum var. aviculare
Ursprung: Insamlad längs Lower Rio Grande Valley i närheten av McAllen, Texas.
Egna noteringar: Frön från Native Seeds/SEARCH 2010. Har odlat den tidigare och den blir ganska liten och lågväxande.

Chiltepine: Garcia Family
Art: Capsicum annuum var. aviculare

Dorset Naga
Art: C. chinense
Ursprung: Denna sort togs fram 2005 genom selektiv odling av Naga Morich från Bangladesh av Joy and Michael Michaud.
Egna noteringar: I år så provar jag ett fåtal superheta chilis och detta är en av dem. Hettan har uppmätts till 1,032,310 SHU hos en mogen frukt 2009. Grodde snabbt och omplanterades för ett par dagar sedan.

Naga Viper
Art: C. chinense
Ursprung: En sort som tagits fram av Gerald Fowler på The Chilli Pepper Company i England genom att korsa Naga Morich, Bhut Jolokia och Trinidad Scorpion. 2011 belönades den mest titeln världens starkaste chili av Guinnes rekordbok med sina uppmätta 1,382,118 SHU. Dock varierar den mycket eftersom den inte är stabil.

PI 387838 (Locato)
Art: C. pubescens
Ursprung: Frön till denna insamlades 1974 i staden Coripata, Bolivia.
Egna noteringar: Dessa frön var från egen odling 2006. De grodde ganska långsamt och inte var det alla frön som grodde men det gjorde inget eftersom jag hade mycket frön. Den var ganska produktiv och gav många små, gula frukter.

PI 585267 (Turbo Pube)
Art: C. pubescens
Ursprung: Frön till denna sort samlades 1993 in i staden Azuay, Ecuador.
Egna noteringar: Egna frön från 2006 såddes och två plantor kom upp, varav den ena dog. Nya försök med att få upp plantor har gjorts.

Pimenta da Neyde
Art: Troligen en C. chinense x C. annuum-korsning
Ursprung: Märkligt nog dök denna sort upp för första gången i trädgården hos Neyde Hidalgo i Brazilien, som då själv inte odlade chili. Hon och hennes man tog hand om plantan och spred dess frön till odlare världen över.
Egna noteringar: Denna sort har jag länge velat odla och nu har jag fått frön som kommit upp. Redan första bladparet (se bilden neddan) är vackert lila trots att allt ljus de får kommer från fönstret och lysrör.Rocato
Art: C. chinense
Ursprung: Frön till dessa köptes från fatalii.net, som skriver att sorten ursprungligen kommer från området kring Boca Manu national park i Peru.
Egna noteringar: Detta skall vara en ganska tjockväggig chinense. Om smaken är bra låter det som en mycket användbar sort både att röka och göra pulver av. Nästan 100% grobarhet på fröna som köptes av fataliiseeds och plantorna omskolades för ett par dagar sedan. Dessa skall jag ha 5 plantor av denna säsong. Skall bli spännande att se vad avkastningen blir.

Rocoto Aji Largo
Art: C. pubescens

Rocoto Manzano Grande
Art: C. pubescensRocoto San Isidro
Art: C. pubescens
Ursprung: Denna sort härstammar från den lilla byn San Isidro belägen i östra Isla La Palma, ungefär 700 m ö.h., där den växte i trädgården hos en präst.
Egna noteringar: Frön till denna sort har jag från början fått av Peter Merle. Frukterna ser ut som klassiska röda manzano-äpplen men det speciella är blommorna som är ljusa med mycket lite lila. Trots att dessa frön är från säsongen 2006, så grodde de mycket pålitligt.

Trinidad Scorpion Morouga Blend
Art: C. chinense
Ursprung: Denna sort kommer från Moruga-distriktet på Trinidads sydkust.
Övrigt: 2012 uppmättes den hittills hetaste chilifrukten av denna sort till 2,009,231 SHU.

Trinidad Scorpion Butch Taylor
Art: C. chinense
Övrigt: 1,463,700 SHU

Ulupica Large
Art: C. cardenasii eller möjligen en C. cardenasii x C. pubescens-korsning
Ursprung: Bolivia

8 kommentarer:

 1. Mycket angenäm läsning.

  SvaraRadera
 2. Kul att du skaffat en blogg så man kan följa din odling, du lägga lite chili länkar på din sida så kan jag länka till din sida från min :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skall jag göra! Lägg gärna till min på din sida med.

   Radera
 3. Fin blogg!

  Extra kul att du skriver om sorternas bakgrund. Såg Åkes bilder på de tre frukterna av brun rocoto han hittade på en marknad i Cuzco. Jag tror all bruna rocoto som är spridda runt världen härstammar från dessa tre frukter, inkl. de bruna som dykt upp under andra namn - häftigt tycker jag!
  Lycka till med odlingen.

  SvaraRadera
 4. Tack Patrik. Känns inspirerande att komma igång och skingra vintermörkret med att småstarta med säsongens chiliodling. Visst är det skoj med sort-historik?
  Det är spännande med Åkes bruna rocotos. Jag såg på utländska frölistor att de fanns listade som "brun rocoto", vilket jag tyckte var kul. Ett eget namn.

  SvaraRadera
 5. Intressant blogg, roligt att läsa anteckningarna kring sorterna.

  Skall bli roligt att följa din odling.

  SvaraRadera
 6. Skoj Kalle. Jag följer med intresse din med!

  SvaraRadera