lördag 1 juni 2013

Halvlek i jämförande hydro-studie

Idag omskolade jag äntligen plantorna i hydrokultur. En sak står alldeles klar, och det är vad jag sett redan från första början, nämligen att mina rocotos klarar sig ypperligt i hydro med de förutsättningar jag ger dem medan habanero tycks må direkt uselt. Efter omplantering ser de ut så här.



För att börja med de mera positiva resultaten, så växer C. pubescens på mycket bra i hydrokultur. Grönmassan är gissningsvis det dubbla jämfört med plantorna i jord och jämför man mängden frukt så är skillnaden ännu större i nuläget. Idag flyttade jag de fyra pubescens-plantorna till den nya hydro-anläggningen och de två chinense-plantorna fick gå kvar i den lilla hydron. Samtidigt passade jag på att plantera om de fyra kontroll-plantorna i jord från 10L-krukor till fyrkantiga krukor på 18L. Plantorna i jord planterades om i ganska rätt tid medan jag tror att hydro-plantorna helst skulle ha planterats om för ett par veckor sedan eller tidigare. Så här ser i alla fall ett par av dem ut när jag håller dem i den lilla rotklumpen.


Chinense-plantorna är det värre med. Jämfört med de i jord är de små gulaktiga dvärgar. Eftersom C. pubescens är starkväxande och ännu mera så i hydrokultur, så gissar jag att koncentrationen av näring varit ganska optimal för C. pubescens medan den har varit för hög för de mera långsamt växande C. chinense. Därför tänker jag först prova med att sänka näringslösningens koncentration för chinense-plantorna och se om de repar sig. På bilden sedan ser man tydligt två sjukliga Red Savina odlade i hydro till vänster och en konventionellt odlad planta till höger.


Utbyggnad av hydro-projektet

Nu växer chilin i den lilla hydro som jag först byggde över alla bredder. Se bilden nedan. Det är verkligen dags att binda upp och då är det lika bra att sätta plantorna i den större hydro-anläggningen som jag tänkt de skall vara i under sommaren. Det blir en rejäl ökning. Den nuvarande tanken på 15L ökas till en med en kapacitet på 75L och bara de 4 C. pubescens-plantorna flyttas över. De två C. chinense får gå kvar i den ursprungliga hydron eftersom jag upptäckt att de troligen har mycket olika näringskrav.



 Bygget består av följande delar:

2 st murarbaljor, 90 L (Hornbach)
1 st Eheim compact 1000 pump 23W, 16/22 mm i diameter (zoo.se)
40 cm grön akvarieslang 16/22 mm (Hornbach)
1 st bordsgenomföring mässing 3/8" (Biltema)
1 st o-ring 5/8" x 13/16" (Biltema)
25 cm rakt PP-rör 32 mm vit (VVS-shopen)
1 st rak skarv 32 vit (VVS-shopen)
1 st fiberpackning R50 (VVS-shopen)
3 st egentillverkade plastringar att använda som distanser
1 m grön luftslang (Hornbach)
1 st luftpump (Hornbach)
1 st syresten (Hornbach)
1 säck Hasselfors lecakulor 45L (Plantagen) 
Tryckimpregnerat trä och 8 st metallvinklar (Byggmax)

Först snickrade jag ihop en enkel men stabil ställning i trä. Den undre baljans botten vilar 2,5 cm ovanför marken, vilket medger plats för ett par brädbitar under baljan. Det ger lite mera luftcirkulation.


Sedan var det dags att montera ihop baljor, pump och luftpump. Jag sågade och borrade upp hål i botten på den ena baljan och monterade fast bordsgenomföringen och o-ringen. På undersidan monterade jag fast den tjocka slangen och pumpen. Bräddavloppet gjordes 15 cm högt, vilket jag hoppas skall vara tillräckligt djup för ordentlig rot-tillväxt. För att det skulle gå att skruva fast satte jag dit ett par distanser i plast som jag sågade till (nere till vänster på bilden nedan).



Pumpen var egentligen tänkt för ett större hydrosystem och är troligen överdimensionerad för denna anläggningen. Men lite för mycket krut kan väl inte skada

När allting är på plats så är det bara att provköra systemet med vatten och se så att det inte läcker någonstans eller har några andra problem.




Till slut så flyttade jag över de plantor som skall odlas i denna anläggning.